10 marca 2013

Krem z soczewicy czerwonej z kaszą jaglaną

Czemu ja odkryłem soczewicę tak późno? Dziś chcę Wam zaprezentować krem z soczewicy czerwonej w wersji bardzo szybkiej i bardzo smacznej. ;)

Potrzebujemy:
- 250 g soczewicy
- 4 marchewki średniej wielkości
- kostka rosołowa
- papryczka pepperoni
- 3 ząbki czosnku
- pół szklanki kaszy jaglanej
- jogurt naturalny
- sól, pieprz, tymianek


Soczewicę czerwoną zalewamy wrzątkiem na ok. pół godziny. Po tym czasie dolewamy do niej wody. (należy uwzględnić, że soczewica podczas gotowania 2-krotnie zwiększa swą objętość). Następnie dodajemy kostkę rosołową, czosnek, marchew pokrojoną w kostkę, papryczkę i gotujemy aż soczewica i marchew zmiękną do tego stopnia, że dadzą się zblendować. Pod koniec dodajemy ugotowaną kaszę i miksujemy całość. Kasza sprawi, że zupa będzie jeszcze bardziej zdrowsza i będzie miała bardziej kremową konsystencję. Na koniec dodajemy jedynie jogurt naturalny i przyprawy. Voila!



Mimo wszystko zalecam jednak stosowanie prawdziwego rosołu, aniżeli kostki rosołowej. :P

1 komentarz: