8 marca 2013

Penne z szpinakiem i serkiem Ostrowia


Mała odskocznia od jaglanki :P Szpinak uwielbiam, więc często z nim eksperymentuję. Dobrze przyprawiony - jest pyszny. Znowu mega proste danie. :D

Potrzebujemy:
 - ok 300 g makaronu penne
 - opakowanie serka Ostrowia lub innego kremowego do kanapek
 - szpinak (może być zarówno mrożony jak i świeże liście)
 - sól
 - pieprz
 - pieprz ziołowy
 - 3 ząbki czosnku
 - łyżka masła



Makaron gotujemy, ale nie rozgotowujemy! :) Odcedzamy i przelewamy zimną wodą, żeby się nie sklejał. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i wrzucamy szpinak wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Kiedy szpinak zostanie nieco podsmażony, dodajemy serek Ostrowia i mieszamy, aby się rozpuścił i wymieszał ze szpinakiem. Następnie wszystko doprawiamy solą, pieprzem i pieprzem ziołowym. Na koniec do szpinaku wsypujemy ugotowany makron i ponownie mieszamy. Makaron podałem z surówką z jabłka i marchwi. Smacznego!

4 komentarze:

  1. Nie ma to jak połączenie kremowego serka, szpinaku i makaronu :) Bardzo, bardzo lubię!

    OdpowiedzUsuń
  2. Szpinak i makaron to cudowne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Też bardzo lubię to połączenie. Wszystkiego najlepszego Drogie Panie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam makaron z szpinakiem, a co dopiero z serkiem ostrowia ;pp aż ślinka cieknie :S

    OdpowiedzUsuń