26 października 2013

Ciasto marchewkowe z przepyszną polewą :)

Jest to jedno z tych ciast, które robi wrażenie, mimo iż nie nazwa brzmi niezbyt zachęcająco. :) Zawsze się udaje i jest pyszne.

Potrzebne są:
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki utartej marchwi
  • opcjonalnie szklanka rodzynek i posiekanych orzechów włoskich
  • szklanka oleju
  • 2 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej oraz bułka tarta lub kasza manna do wysmarowania i posypania formy

 Glazura:
  • 10 dag twarożku np. serek Filadelfia lub Hochland kanapkowy (śmietankowy)
  • 10 dag miękkeigo masła
  • pół szklanki cukru pudru
  • pół łyżeczki olejku waniliowego do ciast
  1. Dokładnie mieszamy jajka, cukier i olej.
  2. Do masy jajecznej dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą oraz cynamonem
  3. Dodajemy marchewkę, rodzynki i orzechy. Z czystego lenistwa przepuściłem marchewkę przez sokowirówkę dzięki czemu otrzymałem wióry i sok. :D Dodałem wióry do ciasta i część soku, aby ciasto nie było zbyt gęste. Pamiętajcie tylko, żeby nie przegiąć dolewając soku. ;)
  4. Dużą blachę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą lub kaszą manną. Następnie na balechę wylewamy ciasto i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. na ok. 45 minut.
  5. Po upieczeniu ciasto należy ostudzić.
  6. Glazura: wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać, można blenderem - na pewno nie będzie grudek.
  7. Smarujemy ciasto glazurą.

Ciasto jest wilgotne, pyszne i znika w mgnieniu oka. :D

1 komentarz:

  1. Wygląda na naprawdę wilgotne i miękkie jednocześnie. Musi smakować znakomicie :)

    OdpowiedzUsuń