7 kwietnia 2013

Eklery z kremem budyniowym - pyszne! :)

Dla takich eklerków warto żyć. :) Można powiedzieć, że jest to karpatka w kawałkach, ale eklery z tego przepisu są o wiele lepsze!


Ciasto:
250 ml wody
120 g masła
200 g mąki
5 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Szczypta soli


Masa:
500 ml mleka
2 żółtka
1 cukier waniliowy
30 g mąki pszennej
60 g mąki ziemniaczanej
150 g cukru pudru
250 g masła



Przygotowanie ciasta:
1. Gotujemy wodę z masłem i solą
2. Po rozpuszczeniu masła dodajemy mąkę i proszek do pieczenia i energicznie mieszamy, aby nie zrobiły się grudki
3. Ostudzamy ciasto i wyrabiamy z jajkami :D
4. Na koniec wykładamy dużą blachę papierem do pieczenia i za pomocą szprycy lub strzykawki formujemy eklerki. Należy pamiętać, że ciasto kilkukrotnie powiększa swą objętość.
5. Pieczemy przez ok. 20 minut w temp 200st.C nie otwierając w tym czasie piekarnika.


Przygotowanie kremu budyniowego:
1. Gotujemy mleko z cukrem waniliowym, żółtkami oraz mąką aż zrobi się budyń
2. Masę należy wystudzić i zmiksować z masłem.

Na koniec kroimy eklerki na pół. Na dolny płat ciasta kładziemy masę i przykrywamy górnym płatem.
S M A C Z E N G O :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz