Na pewno znane są Wam pastelle np. z oliwkami czy suszonymi pomidorami. Moja propozycja to właśnie pasta oliwkowa zrobiona na bazie kaszy jaglanej. Gwarantuję, że jest dużo bardziej aromatyczna i dużo zdrowsza, co więcej, nie zawiera glutaminianu sodu i konserwantów. ;) Przygotowanie jej jest banalne proste.
Potrzebujemy:
- szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- 4 łyżki oliwek
- sól, pieprz oraz zioła dalmatyńskie lub prowansalskie
- oliwa z oliwek lub olej z pestek winogron
Do wysokiego naczynia wsypujemy ugotowaną kaszę i oliwki, a następnie całość blendujemy. Dolewamy łyżkę dobrego oleju np. z pestek winogron, dzięki czemu pieczywo będziemy mogli bezpośrednio smarować pastą, bez konieczności używania margaryny czy masła. Na koniec całość należy przyprawić solą, pieprzem lub dowolną przyprawą. Nie podaję dokładnych proporcji, ponieważ każdy sam musi wyczuć, ile i jakich przypraw potrzebuje. Voila! Smacznego. :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz