Potrzebujemy:
- ok 100 g makaronu penne (dawałem na oko)
- kostka sera feta
- szpinak (może być zarówno mrożony jak i świeże liście)
- sól
- pieprz
- pieprz ziołowy
- 2 ząbki czosnku
- łyżka masła
Makaron gotujemy, ale nie rozgotowujemy! :) Odcedzamy i przelewamy zimną wodą, żeby się nie sklejał. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i wrzucamy szpinak wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Kiedy szpinak zostanie nieco podsmażony, dodajemy ser i feta i mieszamy, aby się rozpuścił i wymieszał ze szpinakiem. Następnie wszystko doprawiamy solą, pieprzem i pieprzem ziołowym. Na koniec do szpinaku wsypujemy ugotowany makron i ponownie mieszamy. Smacznego!
kliknij w zdjęcie, aby powiększyć |
Jeśli chodzi o przyprawy, to mamy tu pole do popisu. Ja zawsze eksperymentuję, ale należy pamiętać aby nie przesadzić z solą, ponieważ feta jest i tak już baaaaaardzo słona. Wszystkie produkty niezbędne do przygotowania tego dania są dostępne w biedronce, dlatego jeśli zaopatrzycie się właśnie tam, otrzymacie bardzo tanie i smaczne danie. ;-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz