Do przygotowania zupy potrzebujemy:
- 1 kg cebuli (biała i czerwona)
- 1 litr rosołu (z braku laku i czasu ugotowałem startą marchewkę z pietruszką i liśćmi świeżej bazylii)
- 0,5 litra naparu imbirowego
- pół szklanki kaszy jaglanej
- 4 ząbki czosnku
- sól, pieprz, pieprz ziołowy, papryka słodka, tymianek
- łyżka masła
- łyżka mąki
- odrobina startego sera
Gotujemy kaszę. W garnku rozpuszczamy łyżkę masła i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojoną w cienkie paski cebulę, którą dusimy przez ok. pół godziny, aż zmięknie. Do cebuli dodajemy łyżkę mąki i mieszamy. Następnie całość zalewamy rosołem i naparem imbirowym. Przygotowanie naparu jest bardzo proste - gotujemy w wodzie starty korzeń imbiru i odcedzamy. Przygotowaną zupę przyprawiamy wg potrzeb solą, pieprzem i pieprzem ziołowym, papryką oraz tymiankiem. Gotujemy jeszcze przez chwilę, a na koniec dodajemy kaszę.
kliknij w zdjęcie, aby powiększyć |
Zupę przed podaniem posypujemy odrobiną startego sera. W moim przypadku był to... oscypek. :)
Smacznego! :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz