13 października 2013

Krem z kukurydzy

Oto przed Wami zupa, której smak zupełnie mnie zaskoczył. Nie przepadam za kukurydzą, może dlatego, że w tej samej formie zarówno wchodzi jak i wychodzi. ;) Dodam tylko, że zupa jest nieco pikantna, ma baaardzo wyrazisty smak i jest sycąca.

3 kolby kukurydzy lub 2 puszki kukurydzy konserwowej
3 średnie ziemniaki
1 litr bulionu (mozna z kostki rosołowej)
4 czubate łyżki śmietany 18%
2 łyżki masła (ok. 50 gram)
1 mała papryczka chilli
pieprz i sól do smaku
pół łyżeczki słodkiej papryki
łyżeczka kurkumy
1/2 łyżeczki imbiru
szczypta pieprzu cayenne



Kolby kukurydzy obierz z ziaren i podduś na maśle przez 10 minut od czasu do czasu mieszając. Następnie wlej do kukurydzy przygotowany bulion. W międzyczasie obierz ziemniaki i pokrój w kostkę. Wrzuć ziemniaki do bulionu z kukurydzą. Dopraw do smaku kurkumą, imbirem, solą, pieprzem. Możesz dodać (zaostrzyć) odrobiną pieprzu cayenne. Gotuj przez około 20-25 minut. Po tym czasie ziemniaki i kukurydza powinny zmięknąć. Teraz zblenduj wszystkie składniki na jednolitą masę. Rozlej na talerze. Dodaj łyżkę śmietany, udekoruj pokrojoną papryczką chilli i posyp czerwoną słodką papryką.

przepis pochodzi ze strony alemeksyk.eu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz